nl-NLen-GB
ImageShowImageShowImageShow
Wie zijn wij? > Productieproces

Het productieproces van lamelparket/ Multiplank

FloorTeq B.V. is trots op zijn kwalitatief hoogwaardige product en wij willen graag wat kennis van het productieproces met je delen. Hieronder staan de stappen van het productieproces in volgorde waarin het plaatsvindt.

Het zagen van Europees eiken:

Het Europees eiken (Quercus) komt met name uit Duitsland en Frankrijk. De eikenbomen worden daar al in planken gezaagd, waarbij zowel dorse als kwartiers gezaagd hout ontstaat.

 

 

Drogen:
Eiken wordt aan de lucht voor gedroogd (buiten onder een afdak). Het duurt gemiddeld 3 maanden tot het hout het gewilde vochtpercentage van 30-35% heeft bereikt, waarna het hout in klimaatkamers geplaatst wordt om te drogen; het hout wordt in rustig tempo gedroogd waarbij het hout zijn eigen snelheid bepaald. Het duurt 4 tot 5 weken om het gewenste vochtpercentage van ongeveer 10% te krijgen. Hierna wordt het hout in dezelfde ruimte geconditioneerd.

Kalibreren:

Na het drogen worden de eikenplanken gekalibreerd bij Multi Top Floor®. Bij het kalibreren wordt het eiken "recht" gemaakt (aan 4 zijden geschaafd) en op een vaste dikte van 23,0 mm gebracht. De kwaliteit van het eiken valt het beste na de kalibratie te bepalen. Er zijn verschillende kwaliteitsnormeringen voor de eiken branche en de parket branche: In de parket branche heeft men het over Excellent, A kwaliteit, B kwaliteit, C kwaliteit, A-B Rustiek, etc. In eiken branche spreekt men over QF1-6 standaarden. Meer informatie over de QF-standaarden leest u hier.

 

Lamellen zagen:

Op de verschillende raamzagen die FloorTeq B.V. heeft worden uit de gekalibreerde eiken planken lamellen gezaagd. Afhankelijk van de wens van de klant worden de lamellen 4,2 mm of 6,0 mm dik gezaagd.

 

Het berkenmultiplex in stroken zagen:

Afhankelijk van de breedte en de lengte van het lamelparket worden er uit verschillende maten berkenmulitplex platen stroken gezaagd met zo min mogelijk zaagverlies.

 

Plakken:

Het berken multiplex en de eiken lamellen worden  in de lijmpers gelijmd.

       

 

Schoonmaken/Lijm resten verwijderen:

Nadat de parketvloerdelen geplakt zijn worden de lijmresten verwijderd/geschaafd.

 

Profileren:

Bij het profileren worden een mes en groef aan de langse zijden aangebracht. Tevens wordt de velling (v-groef)  aangebracht.

 

Vullen:

Het vullen/stoppen van knoesten is arbeidsintensief werk en wordt met de hand gedaan. Bij FloorTeq B.V. worden de vloeren met 2 verschillende kleuren gevuld: zwart of bruin.

 

 

Koppen:

Bij het koppen wordt een mes en groef aan de kopse kanten aangebracht en tegelijkertijd vindt er een kwaliteitsselectie plaats.

 

 

Schuren:

Na het koppen worden de vloerdelen geschuurd en nagekeken.

 

 

Afwerken:

FloorTeq B.V. heeft een UV hardwax olie afwerkstraat.

 

Bij FloorTeq B.V. kunnen de parketvloeren ook geborsteld, gebeitst, geloogd, gerookt en verouderd worden.

 
  • Borstelen

Bij het borstelen van het hout wordt het zachte gedeelte van de houtnerf door de borstel verwijderd waardoor de planken een zichtbaar glooiend oppervlakte krijgen. De bewerking is heel subtiel en wordt zeker op open stukken van de parketvloer goed zichtbaar.

 
  • Verouderen

Om het Eikenhout in een mum van tijd honderd jaar oud te laten lijken past FloorTeq B.V. een mechanisch procédé toe: er worden willekeurig op verschillende plaatsen deukjes en lichte beschadigingen aangebracht wat resulteert in hout dat door de tand des tijds getekend lijkt.

 
  • Roken

Bij het roken van de vloer wordt het hout gekleurd door middel van ammoniak. Het ammoniak gaat een verbinding aan met het looizuur in het hout waardoor dit een groene tint krijgt. Door de parketvloer hierna te behandelen met bijvoorbeeld een kleuren olie krijgt de parketvloer een eigen typische kleur.

 

  • Beitsen en logen

Dit zijn moderne kleurtechnieken voor het creëren van unieke houten vloeren met een exclusieve uitstraling. Logen en beitsen moeten altijd nabehandeld worden met olie, hardwax UV olie, vernis of lak.

 

Verpakken:

We kunnen op 2 manieren verpakken: per pallet of per pak. In een pak wordt de parketvloer wordt netjes bij elkaar gebonden in een pak/doos waar gemiddeld 1,96 m2  in zit (afhankelijk van de breedte). Per pak verpakken is niet erg milieuvriendelijk maar wel een stuk praktischer wanneer u dit drie verdieping op moet tillen!