nl-NLen-GB
ImageShowImageShowImageShow
Milieu > EUTR

EUTR

Sinds 3 maart 2013 is de Europese Houtverordening (EUTR) van kracht. Deze betreft een verbod op het importeren en verhandelen van illegaal hout en een zorgplichtsysteem om aan te tonen dat het hout legaal is. Partijen die het hout voor het eerst op de Europese markt brengen dienen dit systeem ingericht en toegepast te hebben. Het zorgplichtsysteem houdt in dat er toegang is naar informatie over de herkomst van het hout, een risicoanalyse is gedaan en maatregelen zijn genomen om eventueel risico uit te sluiten.  Ook voor handelaren verderop in de keten stelt de verordening de administratieve verplichting om nauwkeurig leveranciers en klanten bij te houden.

De EUTR maakt onderscheid tussen Marktdeelnemers (Operators) en Handelaren (Traders). De Marktdeelnemer is degene die het hout (-product) voor het eerst op de interne markt zet. De Marktdeelnemer zal een stelsel van zorgvuldigheidseisen moeten toepassen om de legaliteit aan te tonen. De Handelaar dient slechts basis traceerbaarheid te hanteren.

FloorTeq B.V. heeft een compleet nieuwe productiemodule in haar boekhoudsysteem laten bouwen om het gehele productieproces administratief vast te kunnen leggen en dus ook de traceerbaarheid van het hout. Op deze manier kunt u als klant van FloorTeq B.V. gerust zijn dat al het hout dat u bij ons koopt volstrekt legaal is.

Omdat u bij het kopen van parketvloeren als Handelaar ook de traceerbaarheid dient vast te leggen, proberen wij van FloorTeq B.V. u zoveel mogelijk informatie te verstrekken op onze factuur en daarmee hopen wij u veel tijd en dus geld te besparen met het opvragen van deze gegevens. Zoals u heeft kunnen zien, hebben wij onze factuur veranderd en vermelden wij nu ook taric codes, latijnse namen en land van herkomst. Door openheid en helderheid van zaken hopen wij u als klant zo veel mogelijk te ondersteunen.

Meer informatie over de EUTR kunt u lezen in het guidance document.

EUTR Ready