nl-NLen-GB
ImageShowImageShowImageShow
Eikenparket > Wat is parket?

Wat is parket?

Parket is eigenlijk een verzamelnaam geworden voor houten vloeren.

Parket is in te delen in 3 groepen:

  1. Lamelparket of ook wel "werkingsvrije" vloerdelen genoemd, andere namen zijn ook wel duoplank, multiplank en combiplank.
  2. Massief parket/ Massieve vloerdelen
  3. Traditionele/Ouderwets Tapisparket.

Al deze soorten vloeren bestaan uit echt hout. Laminaat bestaat niet uit hout maar is nephout.

Lamelparket / Multiplank

Lamelparket is parket dat bestaat uit planken opgebouwd uit verschillende lagen. Deze groep is verder onder te verdelen in lamelparket en multiplank / duoplank parket.

Lamelparket bestaat uit 3 lagen: de bovenste laag is het eiken, de middelste laag heeft vaak kleine stukjes van allerlei soorten hout en de onderste laag is een backing. De eiken toplaag is verlijmd op meubelplaat (blockboard). Een meubelplaat is vaak interieur verlijmd. Veel lamelparket komt uit Azië, dit is echter van beduidend lagere kwaliteit dan bijvoorbeeld een multiplank parket. Ook is vaak moeilijk om de herkomst en het soort hout te bepalen in de onderlaag, wat wel verplicht sinds de invoering van EUTR.

Een multiplank parket, duoplank, combiplank of ook wel tweelaags parket genoemd, bestaat uit 2 lagen. De bovenste laag, oftewel toplaag, bestaat uit hardhout (eiken) en  de onderlaagste bestaat uit berken multiplex, meestal 12-15 mm dik. Het berken multiplex wat gebruikt wordt is exterieur verlijmd en kan dus zelfs buiten gebruikt worden!  Het berken is verlijmd met exterior Water and Boil Proof (WBP) lijm.

Stop een stukje lamelparket en een stukje multiplank parket in water en je zult het verschil zien.

FloorTeq B.V. produceert alleen multiplank parket en geen lamelparket. Op deze website wordt multiplank parket ook wel lamelparket genoemd. De termen worden door elkaar heen gebruikt.

De toplaag van het eiken bestaat bij FloorTeq B.V. standaard uit 3,5 of 5,0 mm (de bruto maten zijn 4,2 mm en 6,0 mm).

In onze fabriek worden de twee lagen met lijm samengeperst. Afwerking van de planken kan door middel van olie of lak. Doordat de plank is opgebouwd uit verschillende lagen is de werkingskans tot een minimum beperkt, waardoor lamelparket onder meer uitstekend geschikt is om zwevend te leggen en kan het gelegd worden op vloerverwarming. De lamelparketvloerdelen hebben aan vier zijden een messing en groef.

Lamelparket

Massief parket/ Masieve vloerendelen

Massieve planken bestaan uit één deel hardhout. Massief parket is meestal 2cm dik hardhout (eiken). De massieve vloerdelen hebben aan vier zijden een messing en groef.  Bij lamelparket wordt een dunne strook eikenhout op een onderlaag gelijmd. Dit is zo gedaan dat een lamelplank 70% tot 80% minder werkt (krimpt of uitzet) dan een massieve plank. Daarom kan lamelparket eigenlijk altijd zwevend worden gelegd en op vloerverwarming.

Aan de bovenkant is het verschil niet te zien tussen lamelparket en massief parket. De dikte van de eiken toplaag kun je kiezen, van 2 tot wel 6mm.

Massief parket

Traditionele/Ouderwetse Tapisparket / Mozaiek parket

Het traditionele parket bestaat uit tapis plankjes die een dikte hebben van 6-8 mm. Deze tapis plankjes kunnen in stroken gelegd worden of in patroon. Het bekendste patroon is de visgraat. Maar er is ook een Hongaarse punt, blokpatroon, vlecht- en anderen patronen. Het leggen van een parketvloer kost veel tijd en is daarom erg duur.  FloorTeq B.V. maakt geen tapisparket. Wij maken wel lamelparket dat in een visgraat gelegd kan worden.

Traditoneel parket Visgraat lamelparket
Traditioneel parket visgraat lamelparket