nl-NLen-GB
ImageShowImageShowImageShow

Verschillende soorten afwerkingen

Parket en houten vloeren zijn te krijgen in verschillende afwerkingen zoals matte lak, natuurlijke olie, satijn lak, wax, gebeitst, geloogd, geborsteld, handgeschraapt, gerookt of verouderd.

Bij af-fabriek geoliede delen onderscheiden we in hoofdzaak twee soorten olie:

  1. Oxidatief (aan de lucht) gedroogde olie heeft veelal een dunne olielaag die na installatie nogmaals dun in de olie moet worden gezet.
  2. UV ultraviolet geoliede delen worden met UV licht gedroogd. De panelen zijn kant-en-klaar. UV geoliede delen hebben veelal een hogere glansgraad dan oxidatief gedroogde panelen. Een UV olie is sterk verwant aan een laklaag. UV-olie is een unieke manier van fabrieksmatig oliën van parket en het benadrukt de rijke kleuren van natuurlijk hout.  UV olie beschermt het hout en is over het algemeen meer vergevingsgezind met krassen en slijtage dan een gelakte afwerking. Onderhoud is een belangrijk onderdeel van deze afwerking. Om ervoor te zorgen dat deze vloer goed onderhouden wordt moet deze vloer periodiek met onderhoudsolie bijgewerkt worden. (voorbeeld vloer afgewerkt met UV olie)

FloorTeq B.V. werkt haar vloeren af met UV hardwax olie, op basis van natuurlijke, plantaardige oliën en wassoorten. FloorTeq B.V. heeft voor u een collectie Spaanse vloeren samengesteld waarbij de vloeren met UV olie afgewerkt zijn en daar naast nog afhankelijk van de kleur meerdere keren gebeitst, gerookt, geborsteld of verouderd zijn.

Let op, hout is een natuurproduct! Er kunnen kleurverschillen optreden tussen de verschillende planken omdat de stoffen (waaronder looizuur) die in het hout voorkomen in andere hoeveelheden aanwezig kunnen zijn. Hierdoor kan de afwerkkleur anders uitvallen.

Mocht u op zoek zijn naar een heel specifieke kleur (dezelfde kleur als uw keukenkastjes of babyroze voor de babykamer) neem dan contact met ons op, dan kunnen wij u verder helpen. Wij werken nauw samen met bedrijven die specialistisch afwerkingen doen.

Borstelen

Borstelen

Borstelen van het oppervlak benadrukt de natuurlijke structuur van de nerven, de houten vloer krijgt een 3D effect. Bij het borstelen wordt het zachte gedeelte van de houtnerf door de borstel verwijderd. Hierdoor krijgen de planken een zichtbaar glooiend oppervlakte. De bewerking is heel subtiel en wordt zeker op open stukken van de vloer goed zichtbaar. Wanneer een mat gelakte vloer geborsteld is benadrukt dit het structuur van het hout en is eigenlijk zo goed als niet meer te onderscheiden van een geoliede vloer. Het voordeel van borstelen is dat ook krassen bijna niet meer opvallen.

 

Roken

Roken

Eiken vloeren worden van oudsher gerookt om het eiken een donkere diepere kleur te geven. Origineel wordt een eiken vloer gerookt met ammoniak. Ammoniak gaat een reactie aan met het looizuur dat in eiken zit. Deze behandeling heeft 2 problemen. Men weet niet hoeveel looizuur er in eiken zit en niet in al het eiken zit evenveel looizuur. Hierdoor verkleurd het hout vaak niet zoals de klant verwacht of wil. Maar het geeft vaak wel een mooie kleur aan het hout.

 

Verouderen

Verouderen

Het verouderen van een vloer geeft de vloer een doorleefde uitstraling. De nieuwigheid gaat eraf en aan de bovenzijde maar ook op de zijkanten kunnen de planken vol met butsten en deuken zitten afhankelijk van de veroudermethode. Er zijn vele manieren om het verouderde effect te creëren. Doordat de vloer na het verouderen nog wordt behandeld met bijvoorbeeld een olie worden splinters weggeborsteld. Zo kan er gerust met blote voeten op gelopen worden.

 

Beitsen en logen

Beitsen en logen

Moderne kleurtechnieken voor het creëren van unieke houtenvloeren met een exclusieve uitstraling. Logen en Beitsen moeten altijd nabehandeld worden met Olie, Hardwax UV Olie, Vernis of Lak.